In het pittoreske stadje Hindeloopen, waar de zilte zeewind vaak de op de gevels beukt en de geschiedenis wandelt door de smalle straatjes, verrijst majestueus de Grote Kerk van Hindeloopen. De Grote Kerk is een eeuwenoud bouwwerk dat niet alleen het aanblik van Hindeloopen van verre domineert, maar ook de harten van gelovigen en cultuurliefhebbers raakt.
De Grote Kerk, ook wel bekend als de Grutte Tsjerke, heeft een rijke historie die teruggaat tot de turbulente tijden van de Tachtigjarige Oorlog. In 1570 werd de oorspronkelijke kerk, gewijd aan Sint-Gertrudis, verwoest. Maar als een feniks herrees de kerk uit haar as. Rond 1590 werd de huidige kerk herbouwd, en de imposante kerktoren, die in 1593 voltooid was, torent nog altijd trots boven de stad uit.
Op een stralende zondagochtend verzamelden de gelovigen zich in de Grote Kerk voor een geheel verzorgde kerkdienst. De zonnestralen glijden door de gebrandschilderde ramen en schilderen kleurrijke patronen op de houten banken. Het altaar, versierd met bloemen en kaarsen, straalt een serene rust uit.
En dan, als een harmonieuze golf die de ziel beroert, betreedt het Christelijke Mannenkoor uit Franeker deze mooie kerk. Hun stemmen, door de tijd geslepen, vullen de gewelven met lofzangen en gebeden. De klanken stijgen op, reiken naar de hemel en vinden hun weg naar de harten van de aanwezigen. Het orgel, met zijn prachtig glimmende pijpen, begeleidt hen met majestueuze akkoorden.
Het Christelijk Mannenkoor Laus Deo uit Franeker is een harmonieus gezelschap van ongeveer 30 leden. Hun stemmen vormen een krachtige eenheid die de lucht vult met lofzangen en gebeden. Laus Deo verzorgt de ondersteuning van de dienst, maar ook kunt u het Christelijk Mannenkoor Laus Deo boeken voor een geheel verzorgde dienst
Dit koor, dat zijn wortels diep in de Friese grond heeft, is meer dan alleen een muzikaal ensemble. Het is een gemeenschap van mannen die hun passie voor zang delen en hun geloof via hun liederen willen uitdragen. Hun repertoire omvat een rijke variatie aan stukken, van klassieke hymnes tot moderne composities.
De voorganger, Willem van der Heide, leidt de dienst met liefdevolle woorden. Hij leidt dan ook deze prachtige zondagochtenddienst en vertelt over hun vreugde en verdriet. Daarnaast heeft de voorganger ondersteuning van enkele leden van het koor die met hun woorden deze prachtige dienst begeleiden.
Na de dienst verlaten de kerkgangers de Grote Kerk, hun harten vervuld van vrede en verbondenheid. Ze wandelen langs de oude grafstenen op het kerkhof, waar de namen van voorouders in het steen zijn gebeiteld. De wind draagt hun gebeden mee over het IJsselmeer met de krachtige zuidenwind, naar verre oorden en tijden.